Introductie

Het is niet altijd een pretje om te moeten leven in een democratie, zeker wanneer je niet de mening deelt van de meerderheid. Het is gekende materie, bij 51% wordt 49% uitgesloten waardoor ‘keuzevrijheid’ een zeer dubieus begrip wordt. Op deze website reflecteren we over het panarchisme, een organisatievorm die veel minder gekend is maar wel deze vrijheid hoog in het vaandel draagt. Wie wil leven als een geldschrokkende machine is daar vrij in, het kan echter niet ten koste gaan van anderen die het leven op een andere manier willen inrichten. En hiermee is de toon gezet, realisme, kennis, creativiteit, ethiek en verbeeldingskracht groeten elkaar op deze website, vooreerst het panarchisme volgens wikipedia.

Panarchisme

Panarchisme is een politieke filosofie die ervan uitgaat dat ieder individu mag bepalen tot welke overheid hij of zij thuishoort. Hierbij hoeft men niet van locatie te wisselen. Het concept was bedacht door Paul Émile de Puydt, een Belgische politieke econoom. Het idee is dat mensen zelf overheden maken, waarop andere mensen zich kunnen ‘abonneren’. De verschillende overheden zouden enkel macht hebben over hun eigen volgelingen. Wanneer men niet tevreden is kan men overstappen op een andere overheid. Zo ontstaat er concurrentie tussen deze ‘politieke kerken’, en voelen deze zich genoodzaakt zo efficiënt mogelijk te werken.

Evolutionaire economie

Het panarchisme gaat uit van een organisch leerproces van waaruit een ‘best practice’ methode voortvloeit, iets dat pas kan lukken als er a priori ook keuzevrijheid is. Een en ander sluit aan bij tal van protestbewegingen zoals bijvoorbeeld de ‘Post-Autistische-Economen‘ (PAE), in mildere term de ‘evolutionaire economie‘ genoemd.  Het panarchisme is te beschouwen als een katalysator, het zet ons aan het denken waarbij heel wat sociale innovatie en verbeeldingskracht komt kijken. Het panarchisme is een interessant en veelzijdig gedachtengoed, het betekent dat verschillende wereldbeelden zich simultaan manifesteren maar niet altijd in harmonie leven, het synchroniseren daarvan een nobele opdracht. Om het panarchisme beter te begrijpen is een gezonde basiskennis onontbeerlijk, hieronder een korte introductie.

Video

Spiraaldynamiek

We leven in een veranderende wereld, de overlast van de nieuwe startbaan van Schiphol brengt mensen op de barricaden en de krimpende economie noopt het bedrijfsleven tot bezuinigen. Sommige ontwikkelingen zijn al in een pril stadium herkenbaar, andere lijken uit het niets te komen. Sommige voltrekken zich autonoom, andere worden aangestuurd. Hoe en waarom ontwikkelen veranderingen zich eigenlijk? In Spiral Dynamics geven Don Beck en Christopher Cowan daar een antwoord op. Alle ontwikkelingen bewegen zich spiraalvormig omhoog. Zij worden gekleurd door de waardensystemen die leven in een organisatie en krijgen richting doordat nu eens collectieve, dan weer individuele waarden de boventoon voeren. Beck en Cowan beschrijven in Spiral Dynamics:

  • welke waardensystemen er zijn en hoe ze zijn opgebouwd
  • hoe waardensystemen kunnen worden herkend die overheersen in een bedrijf, organisatie of samenleving
  • de drijvende krachten achter veranderingen
  • hoe kan worden bepaald in welke richting een veranderingsproces zich beweegt
  • welke instrumenten organisatiedeskundigen, bestuurders en leidinggevenden hebben om een veranderingsproces efficiënt te sturen

Centrale hub

Deze website wil niet enkel een theoretische verhandeling zijn maar een centrale hub, we voegen graag de daad bij het woord. Op deze website treft u een aantal werkdocumenten die ons aan het denken zetten, inspelend op de actualiteit. Het ‘warme wiel’ opnieuw uitvinden is niet ons motto, daarom werken we met een aantal vingerwijzingen die we inhoudelijk toetsen op waarachtigheid. Deze vingerwijzingen zijn simultaan te beschouwen en beslist niet-limitatief:

Res Non Verba

Het grote voordeel van het panarchisme is dat we vrij van denken zijn, we hoeven ons niet te conformeren aan – maar al te vaak – verstikkende regels en normen. Het panarchisme is daarom non-conformistisch wat niet wil zeggen irrealistisch, veel vaker kan nu net het omgekeerde gesteld worden waarmee de ‘waan van de dag’ onder druk komt te staan. Wanneer we het alledaagse denken verlaten openbaren zich met regelmaat nieuwe inzichten die een heel andere kijk op de werkelijkheid – en derhalve ook op onze toekomst – toelaten. We voegen de daad bij het woord middels het Reverse Debt System, hierover interpelleren we diverse instanties waarmee we de proef op de som nemen. (lees meer)

 

Plaats een reactie